Tot nu toe is het zo dat, wanneer u een BV zou willen starten, u aan een aantal voorwaarden moet voldoen. Zo heeft u bijvoorbeeld een minimumstartkapitaal van € 18.000,- nodig en is er bij inbreng in natura een verplichte bank- en accountantsverklaring nodig.

Al in 2009 is er een wetsvoorstel ingediend bij de Tweede Kamer die het opstarten van een BV minder moeilijk moet maken. Dit wordt ook wel het wetsvoorstel voor een ‘flex-BV’ genoemd. Dit wetsvoorstel ligt inmiddels ter goedkeuring bij de Eerste Kamer en deze wet zal, zoals het er nu naar uit ziet, per 1 juli 2012 ingevoerd worden. Bovenstaande vereisten voor het opstarten van een BV zullen dan niet meer nodig zijn.

Een andere grote verandering wanneer de nieuwe wet ingevoerd zal worden heeft te maken met de winstuitkering van de BV. Nu bepalen de aandeelhouders of en hoeveel er van de winst van een BV wel of niet wordt uitgekeerd, straks ligt deze beslissing bij de bestuurder. De aandeelhouder kan dan alleen beslissen over de vraag aan wie de winst moet worden uitgekeerd. De verantwoordelijkheid voor de uitkering ligt op deze manier veel meer bij de bestuurder. De beslissing van de bestuurder kan dan ook vergaande gevolgen hebben voor hem; beslist hij namelijk te makkelijk dat de winst moet worden uitgekeerd terwijl de BV dan haar schulden niet meer kan betalen, dan is de bestuurder in privé aansprakelijk voor het tekort dat hierdoor zal ontstaan!

Aanpassen van de statuten is niet verplicht, maar vaak wel noodzakelijk om te profiteren van de geboden flexibiliteit en vrijheid. Vaak moeten dan ook andere zaken die hiermee samenhangen worden aangepast, zoals aandeelhoudersovereenkomsten en de kapitaalstructuur.

Ook wanneer u nu al een nieuwe BV wilt oprichten of wanneer u bij een bestaande BV het voornemen heeft om de statuten te wijzigen kan mogelijk nu al rekening worden gehouden met de toekomstige ‘flex-BV’.

Voor meer informatie, advies en hulp bij het aanpassen van de statuten, overeenkomsten ed. kunt u zich altijd tot ons wenden. Wij zullen u dan graag ter dienst staan.