Hoe belastingvrij te schenken?

Mocht u willen gaan schenken dan heeft u per definitie met de daarop betrekkende belastingregels te maken. De meest voor de hand liggende is de schenkbelasting. In beginsel moet er over een geldbedrag dat is geschonken belasting worden betaald. De hoogte van het belastingpercentage is afhankelijk van hoever de verkrijger familiair van u af staat. Echter gelden er voor schenkbelasting het één en ander aan vrijstellingen. Deze ga ik hieronder met u doornemen.

Vrijstelling voor kinderen

Voor kinderen geldt dat ieder jaar € 5.229 belastingvrij aan ieder kind geschonken kan worden. Deze vrijstelling geldt wel per kind maar niet per ouder. Ook bij gescheiden ouders geldt dat deze samen € 5.229 schenkbelastingvrij mogen schenken.

Eenmalige vrijstelling kinderen tussen de 14 en 20 jaar

Aan kinderen tussen de 14 en 20 jaar mag eenmalig, dat wil zeggen eens in je leven, € 25.096 schenkbelastingvrij worden geschonken. Van deze vrijstelling kan alleen nog maar in 2014 gebruik van worden gemaakt. Ook in de situatie als uw kind de leeftijd van 40 al heeft gepasseerd, maar een partner heeft die jonger is dan 40 mag deze vrijstelling eenmalig worden toegepast. Indien ouders (en dus ook een kind) van deze vrijstelling gebruik maakt, moet het kind aangifte doen.

Vrijstelling woon-&studiefinanciering

De hiervoor besproken eenmalige vrijstelling van € 25.096 kan ook eenmalig worden verhoogd tot € 52.281 indien het geschonken bedrag gebruikt wordt voor de financiering van een (dure) studie of opleiding (hierna: studie). Of als het bedrag wordt gebruikt om een eigen woning te kopen of gebruikt worden voor de kosten van een eigen woning.

Studie

Wil een bedrag van € 52.281 schenkbelastingvrij worden geschonken ter financiering van de studie moet aan de volgende voorwaarden zijn voldaan:

  • Studie kost ten minste € 20.000 per jaar exclusief levensonderhoud
  • Schenking is in notariële akte vastgelegd waarin het volgende is vastgelegd;

o   Voor welke studie is de schenking bedoeld

o   De te verwachten kosten van de studie

o   Ontbindende voorwaarde dat wanneer de schenking binnen twee jaar voor de betreffende studie moet zijn uitgegeven

  • De ouders en het kind kunnen schriftelijk bewijzen dat de schenking daadwerkelijk is gedaan en dat die ook daadwerkelijk aan de betreffende studie is gespendeerd.

Eigen woning

Wil een bedrag van € 52.281 schenkbelastingvrij worden geschonken ter financiering van een eigen woning of voor kosten daarvan is dat mogelijk in de volgende gevallen. Schenking wordt gebruikt voor;

  • de kosten van het verwerven van een eigen woning
  • de kosten van het aflossen van een eigen woningschuld
  • de kosten van het verbeteren en onderhouden van zijn eigen woning
  • de afkoop van de erfpachtcanon bij een eigen woning met erfpacht

Als een schenking hieronder valt is deze vrijstelling zelfs verhoogd tot een bedrag van € 100.000.

 

LET OP: vooral bij de wetgeving betreffende schenkingen ter financiering van een eigen woning of ter financiering van de kosten van een eigen woning heeft de Nederlandse wetgever nogal wat haken en ogen gecreëerd.

Indien u wenst dat er naar uw situatie gekeken wordt en daar vervolgens een passend fiscaal voordelig advies op te krijgen kunt u contact met ons kantoor opnemen.