Zoals algemeen bekend is de huurder van woonruimte in de wet nagenoeg volledig beschermd. Als de verhuurder de huurovereenkomst wil ontbinden loopt hij tegen een muur van wetten aan die de huurder trachten te beschermen. Het is dan ook vrijwel onmogelijk voor een verhuurder om eenzijdig de huurovereenkomst te ontbinden.

Dat is anders bij de huur van ‘overige bedrijfsruimte’. Het belangrijkste voorbeeld van ‘overige bedrijfsruimte’ is natuurlijk kantoorruimte. Het is die bedrijfsruimte die niet onder detailhandelsbedrijfsruimte valt.

De beëindiging van een huurovereenkomst door een verhuurder van ‘overige bedrijfsruimte’ gaat veel makkelijker omdat deze verhuurder minimale huurbescherming geniet. Een schriftelijke opzegging met inachtneming van de geldende (contractuele of wettelijke) opzegtermijn doet de huurovereenkomst eindigen op de dag waartegen is opgezegd.

De huurder kan alleen ontruimingsbescherming eisen, maar ook deze bescherming is slechts tijdelijk inzetbaar. Bovendien heeft de huurder maar twee maanden tijd om het verzoekschrift, voor verlenging van de termijn waarbinnen ontruiming moet plaatsvinden, in te dienen.

En let wel: de huurder kan dus geen verlenging van het huurcontract vragen, want de huurovereenkomst is reeds geëindigd.
Hier is dus niets tegen te doen.

Als het verzoekschrift tijdig is ingediend komt de rechter in beginsel toe aan een belangenafweging, maar de belangen van de verhuurder gaan voor. Alleen indien de rechter van oordeel is dat de belangen van de huurder door de ontruiming ernstiger worden geschaad dan de belangen van de verhuurder bij voortzetting van het gebruik, wijst de rechter het verzoek toe. Bij de belangenafweging kunnen alle mogelijke feiten en omstandigheden aan de orde komen.

Indien de rechter tot afwijzing van het verzoek overgaat stelt hij ook meteen de datum van ontruiming vast.

Belangrijk te weten is dat bij het huren van ‘overige bedrijfsruimte’, (bv. Kantoorruimte) het risico ‘op straat gezet te worden’ groter is. Het indienen van een verzoekschrift moet tijdig gebeuren dus het is van belang dat ondernemers met deze regeling bekend zijn.