Een aangetekende brief wordt meerdere keren aan de geadresseerde aangeboden. Als deze niet thuis is krijgt hij bericht dat hij het op het postkantoor kan ophalen. Wordt de brief op het postkantoor niet afgehaald, dan wordt de brief teruggestuurd naar de afzender.
Op juridische vlak is deze gang van zaken erg belangrijk omdat bewezen moet worden of een brief de geadresseerde heeft bereikt. Een ingebrekestelling bijvoorbeeld heeft in principe geen juridische werking als de geadresseerde deze brief niet heeft ontvangen. Dan moet deze dus nogmaals verstuurd worden voordat het als bewijs dient voor de rechter.
Als u echter niets aan het niet bereiken kunt doen dan komt het voor risico van de geadresseerde en wordt aangenomen dat er wel aan de ontvangstvereisten is voldaan.
Inmiddels is in de rechtspraak vastgelegd dat een aangetekende brief voldoet aan de eisen van bovenstaande ontvangsttheorie. Als de afzender kan aantonen dat de brief is aangeboden en de geadresseerde deze niet heeft opgehaald, dan is dit de eigen schuld van de geadresseerde. De niet- opgehaalde brief geldt als wel ontvangen en u kunt de brief gebruiken als bewijs.
Let op: Als u echt een heel belangrijk bericht heeft dat iemand op tijd moet bereiken, kunt u toch beter een deurwaarder inschakelen. Hij kan uw brief ‘betekenen’ en dan is er geen discussie meer mogelijk. Doe dat bijvoorbeeld bij het opzeggen of ontbinden van overeenkomsten.