Grootse gevolgen van een wetsvoorstel

Momenteel zijn griffiekosten niet kostendekkend voor de civiele en bestuursrechtspraak, dit houdt in principe in dat de rechtspraak algemeen wordt gesubsidieerd. Hier gaat mogelijk verandering in komen aangezien het kabinet het voornemen heeft om de griffierechten, die iedereen moet betalen om een rechtszaak te kunnen aanspannen, per 2013 kostendekkend te maken.

Dat dit aanzienlijke gevolgen zal hebben blijkt wel uit de berekeningen van de Raad voor de Rechtspraak, het overkoepelende bestuur van de negentien rechtbanken, de vijf gerechtshoven, de Centrale Raad voor Beroep en het College van Beroep voor het Bedrijfsleven. De Raad heeft doorberekend wat de nieuwe griffiegelden per 1 Januari 2013 zullen zijn wanneer de griffierechten kostendekkend zullen worden gemaakt. Uit onderstaande voorbeelden blijkt wel wat een grote verandering dit teweeg zal brengen.

Wanneer een particulier een rechtszaak bij de kantonrechter aanspant is hij vandaag de dag € 70 kwijt, bij een kostendekkend tarief waar in 2013 dus misschien sprake van is zou deze zelfde particulier € 1.190 kwijt zijn.

Kost het uitvechten van een arbeidsgeschil voor de rechter een ondernemer nu nog € 210, over twee jaar zou hij ditzelfde bedrag ongeveer zeven keer moeten betalen wil hij een rechtszaak aanspannen. Het kostendekkend tarief zal dan € 1.540 bedragen.

Ook ondernemers die hun zaak aan het gerechtshof willen voorleggen, er is dan sprake van een hoger beroepszaak, zullen een stuk dieper in de buidel moeten tasten. Kost hen dit nu nog € 1.590, in 2013 zal hen dit  € 5.050 kosten.

Bovenstaande berekeningen zijn schattingen van de Raad van de Rechtspraak. De kosten kunnen, wanneer de wet er is, lager of zelfs nog hoger uitvallen. De drie deskundigen die met deze cijfers komen spreken van een ‘stille revolutie die de aanblik van de rechtspleging radicaal zou kunnen veranderen.’

Dat een rechtszaak aanspannen duur zal worden moge duidelijk zijn. Misschien is ‘onbetaalbaar’ zelfs een beter woord. De vraag is of een rechtsgang in de toekomst alleen voor de rijken weggelegd zal zijn?  Wij zullen voor u een vinger aan de pols houden.