Stel: lekkage van het dak. Je belt de verhuurder en deze belooft het probleem te verhelpen. Later blijkt het dak weer te lekken. Wat te doen?

Ontbinding: Een huurovereenkomst eindigt nooit door zomaar te vertrekken; ook niet als er gebreken aan het gehuurde zijn. De gebreken die zijn ontstaan aan het gehuurde object kunnen wel een reden vormen om de huurovereenkomst te ontbinden. Daarvoor moet u de verhuurder schriftelijk in gebreke stellen en een termijn gunnen om het gebrek alsnog te herstellen.

Rekening dient gehouden te worden bij de ontbinding dat het gebrek voldoende ernstig is. Het is niet eenvoudig te beoordelen of een gebrek ernstig genoeg is, hier kan een jurist u bij helpen.

Gewoon niet betalen: Het is ook mogelijk te stoppen met betalen. Juridisch wordt gesproken van opschorting van de verplichtingen.

Rekening dient gehouden te worden dat opschorting leidt tot uitstel van de huurbetaling, niet tot afstel. Zodra het gebrek is hersteld, zult u dus alsnog de opgeschorte huurtermijnen moeten betalen. Als je gebruik wilt maken van een opschortingsrecht moet de verhuurder het gebrek kennen en de kans hebben dat te herstellen. Sommige gebreken zijn ook niet voldoende ernistig om de volledige huurbetaling op te schorten.

Risico: opschorting is niet zonder risico’s . Mocht er voor de opschorting niet voldoende gronden zijn dan bent u tekortgeschoten in uw verplichting tot betaling. Bovendien kan in de huurovereenkomst een beroep op opschorting zijn uitgesloten.

Huurprijsvermindering: U kunt het beste een beroep doen op huurprijsvermindering, die door de rechter vastgesteld wordt. U kunt vermindering vorderen over de periode dat de verhuurder op de hoogte is gesteld van het gebrek tot het moment dat het gebrek is verholpen.