Bestuurders van BV’s opgelet! De wettelijke meldingsplicht welke u heeft bij betalingsonmacht, gaat vóór een zwijgplicht welke u door de aandeelhouder(s) wordt opgelegd.

Het Hof in Amsterdam heeft bij vonnis van 26 juli 2012 een bestuurder veroordeeld omdat hij geen melding heeft gemaakt van de betalingsonmacht van een Nederlandse BV. De man was bestuurder van een BV welke een dochteronderneming was van een Engels bedrijf.

De BV liep op een gegeven moment een betalingsachterstand op, deze had betrekking op verschillende naheffingsaanslagen loonbelasting. De bestuurder merkte dit op en meldde dit ook bij de Engels moedermaatschappij, daarbij meldde hij tevens dat hij een melding van betalingsonmacht zou moeten doen als het Engelse bedrijf niet snel de benodigde financiële middelen zou verstrekken waarmee de bv haar belastingschulden kon betalen.

De bestuurder kreeg toen te horen dat hij de betalingsonmacht absoluut niet mocht melden, dit zou namelijk de continuïteit van de Engelse onderneming in gevaar kunnen brengen. Tegen beter weten in heeft de bestuurder de betalingsonmacht toen ook niet vermeld, later gaf hij als reden dat hij bang was te worden ontslagen.

Toen het Engelse bedrijf de stekker uit de Nederlandse BV trok moest de bestuurder wel melding maken van de betalingsonmacht, volgens de fiscus en het hof was het toen echter al te laat. Dit had als gevolg dat de ontvanger van de belastingen de bestuurder aansprakelijk mocht stellen.

Het feit dat de bestuurder vreesde te worden ontslagen als hij betalingsonmacht eerder meldde, was dus geen geldig excuus om een tijdige melding van betalingsonmacht achterwege te laten. Het Hof van Amsterdam heeft in deze zaak dus benadrukt dat de wettelijke meldingsplicht bij betalingsonmacht boven een zwijgplicht gaat welke door de aandeelhouder(s) is opgelegd.

Mocht u nu in de problemen zitten en is er in uw geval ook sprake van betalingsonmacht, klopt u dan op tijd aan zodat er al in een vroeg stadium gezocht kan worden naar een oplossing. Uit bovenstaand arrest blijkt wel weer dat zwijgen u uiteindelijk verder van huis brengt.

Voor (bijna) elk probleem is een oplossing, Legal Account helpt u graag met het zoeken naar oplossingen.