Een langdurige samenwerking kan niet zomaar opgezegd worden.
Onder een duurovereenkomst wordt in het algemeen verstaan ‘een rechtsverhouding waarbij partijen zich (stilzwijgend) hebben verbonden gedurende een bepaalde of onbepaalde tijd over en weer één of meerdere prestaties te verrichten, waarbij de prestaties voortdurend, telkens terugkerend of opeenvolgend dienen te zijn.’
Juist omdat deze overeenkomst vaak stilzwijgend tot stand komt is het onduidelijk wat hierbij de regels zijn. Met betrekking tot opzegging van de overeenkomst maar ook: wanneer is er nou precies sprake van een duurovereenkomst? Hier zijn geen harde, wettelijke regels voor te vinden. Echter, uit de jurisprudentie valt wel af te leiden wat hierbij in ieder geval van belang is.
Zo hadden wij zelf zeer recent een zaak waarin X een regelmatige toevoer van opdrachten had gekregen van Y. Na ruim 9 jaar werd deze regelmatige toevoer van opdrachten zonder opgaaf van een geldige reden gestaakt.
De overeenkomst die X met Y is aangegaan is een duurovereenkomst te noemen. Op basis van een uitspraak van het Hof Den Bosch kan een distributieovereenkomst als duurovereenkomst worden gespecificeerd. Daar zijn twee voorwaarden aan verbonden. Ten eerste dat partijen zich moeten hebben verplicht tot een voortdurende prestatie. Ten tweede dat er een reeks van prestaties zijn aangegaan, die zich over een langere tijd hebben uitgestrekt. Hier was dit het geval. Aangezien X over een looptijd van ruim 9 jaar elke dag dezelfde opdracht heeft ontvangen van Y en X die uitgevoerd heeft, kan dit als een voortdurende prestatie worden gezien.
Wanneer er is vastgesteld dat er sprake is van een duurovereenkomst dient er ook rekening gehouden te worden met een redelijke opzegtermijn. Indien wet en overeenkomst niet voorzien in een regeling van de opzegging, geldt dat de overeenkomst in beginsel opzegbaar is. Maar de eisen van redelijkheid en billijkheid kunnen meebrengen dat opzegging slechts mogelijk is indien een voldoende zwaarwegende grond voor de opzegging bestaat en dat er een bepaalde opzegtermijn in acht moet worden genomen.
Uit bovenstaande blijkt dat u in de veronderstelling kunt zijn dat er geen sprake is van een officiële overeenkomst waaraan eisen zijn verbonden, echter deze niet-officiële overeenkomst kan dus stilzwijgend veranderen in een officiële overeenkomst! Houdt u dus toch rekening met de eisen van de wet maar ook van redelijkheid en billijkheid, om verrassingen te voorkomen.