De titel zegt het al, flexwerkers en werkgevers moeten opletten. Dit omdat er een uitspraak is geweest van een rechter die heeft vastgesteld dat flexwerkers meer uur loon uitbetaald kunnen krijgen dan op één dag gewerkt kan worden. Voor werkgevers is het dus van belang dat zij deze situatie niet creëren, want dat zijn natuurlijk onnodige kosten.
Begin mei van dit jaar heeft de rechter geconcludeerd dat een werkgever die een beroep doet op flexwerkers regeling (denk aan uitzendkrachten, freelancers, seizoenarbeiders en freelancers) het werk zo in zou moeten delen dat er aaneengesloten minstens drie uur gewerkt wordt. Als dit niet lukt, heeft de flexwerker namelijk alsnog recht op drie uur loon. Goed nieuws voor de flexwerkers onder ons. Maar het zijn van flexwerkers heeft ook nadelen.
Dit recht om minimaal drie uur voor een opdracht opgeroepen te worden is om de afhankelijkheid die de flexwerker heeft te compenseren. Als de flexwerker namelijk niet opgeroepen wordt heeft die namelijk geen inkomen. Bovendien is de flexwerker ook afhankelijk van het tijdstip waarop de werkgever hem of haar nodig heeft. Deze werknemers zijn natuurlijk aantrekkelijk voor werkgevers, omdat zij zo niet vast zitten aan vaste kosten en slechts (loon)kosten hoeven maken als zij weten dat er werk is.
Het gevolg van de uitspraak wordt door onderstaande voorbeeld duidelijker:
werk: 8:00 uur tot 10:00 uur (=oproep 1)
werk: 12:00 uur tot 14:00 uur (=oproep 2)
werk: 16:00 uur tot 18:00 uur (=oproep 3)
werk: 20:00 uur tot 21:00 uur (=oproep 4)
De flexwerker werkt in dit voorbeeld dus in totaal 7 uur. Echter omdat de flexwerker 4 maal opgeroepen wordt, heeft die recht op 12 (4 x 3) uur loon. De rechter probeert hiermee de werkgever te dwingen om het anders in te delen
Als er anders ingedeeld zou worden, werkt de flexwerker ook 7 uur, maar heeft die slechts recht op 7 uur loon, omdat die dan maar één keer wordt opgeroepen.
Voor werkgevers is dit echter een waarschuwing. Als het voordeliger is om het werk toch te spreiden, ondanks de (extra) kosten, kunt u deze waarschuwing rechts laten liggen. Als u als werkgever dacht dat het spreiden van werk voordeliger was, omdat u niet met de hierboven besproken (extra) kosten rekening hield kunt u hier misschien verandering in brengen om zo de kosten te drukken.