U zult het ook wel weten. Er zijn vele fiscale voordelen om u maar in die milieuvriendelijke auto te krijgen. Echter vanaf 1 januari 2014 worden die voordelen fors verminderd. Als u interesse heeft in een milieuvriendelijke auto is het misschien wijs om die dan dit jaar nog aan te schaffen.

Wat gaat er veranderen

Ten eerste wordt de bijtelling van een auto van de zaak voor privégebruik aangescherpt. Dit houdt in dat  auto’s nog minder CO2 mag uitstoten om voor een lagere bijtelling in aanmerking te komen. De 0%-bijtelling verdwijnt, de volledige elektrische auto’s (CO2-uitstoot van 0 gr/km) krijgen dan een bijtelling van 7% en de semi-elektrische (hybride) auto’s (CO2-uitstoot van 50 gr/km) krijgen een bijtelling van 7%. Deze bijtelling geldt voor 5 jaar, waarna er gekeken worden wat de dan geldende regels zijn.

Deze veranderingen hebben ook gevolgen voor de belasting van personenauto’s en motorrijwielen (bpm). Omdat de bpm gekoppeld is aan de norm voor CO2-uitstoot wordt de bpm van een aangeschafte auto vanaf 1 januari 2014 ook hoger, tenzij u dus een auto koopt die minder CO2-uitstoot. Let erop dat de bpm ook van invloed is op de catalogusprijs en dus ook van invloed is op de bijtelling.

Ook verandert nog het volgende. Ondernemers die een auto aanschaffen met een bijtelling van 0% hebben recht op een maximaal kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA) van 28%, op milieu-investeringsaftrek (MIA) van 36% en op willekeurig afschrijven van milieu-investeringen (VAMIL) tot maximaal 75%. En ondernemers die een auto aanschaffen met een bijtelling van 14% hebben maximaal recht op 28% KIA, 13,5% MIA en VAMIL. Het kabinet heeft voorgenomen om de KIA en VAMIL af te schaffen en de MIA te richten op elektrische auto’s. Over hoe dit vorm gaat krijgen is nog niet besloten.

Tot slot wijzigt ook nog de vrijstelling voor motorrijtuigenbelasting voor auto’s met 14%-bijtelling  vanaf 1 januari 2014 en voor auto’s met 0%-bijtelling vanaf 1 januari 2016. Of het om een nieuwe of oude auto gaat maakt bij deze wijziging niets uit.

 

Wat zijn de (fiscale) gevolgen

Aan de hand van een voorbeeld moeten de (fiscale) gevolgen wat duidelijker worden. Stel dat u een hybride auto wilt gaan kopen voor € 46.000 (incl. BTW), u heeft een belastingtarief van 42%, een KIA van 28% en een rentevoet van 3%.

 

Hybride auto 2013 2014
Bijtelling € 0 € 1.163
KIA € 3.845 € 0
MIA € 4.939 Ligt aan de nader te bepaling ingeving van de wetgever
VAMIL € 1.140 € 0

 

In deze tabel ziet u dat in deze situatie vanaf 1 januari 2014 u meer bijtelling heeft. Terwijl de KIA- en VAMIL-aftrek verdwijnen. Dit scheelt u dus € 6.148 (€ 1.163 + € 3.845 + € 1.140). Hierin zijn eventuele veranderingen wat de MIA betreft nog buiten beschouwing gelaten.

 

Wat te doen

Deze plannen zijn nog niet definitief door de Eerste en Tweede kamer maar het is zeer waarschijnlijk dat deze plannen worden doorgevoerd. Milieuvriendelijk rijden wordt dus veel minder geprikkeld volgend jaar.

Als u dit jaar nog een schone auto aanschaft en op naam laat zetten kunt u, als u met de auto privé rijdt, in beginsel nog vijf jaar profiteren van de lagere bijtelling.

Door: Jesse Voorn