Spookfacturen

Een actueel onderwerp in programma’s als ‘Opgelicht’ en ‘Kassa’ zijn spookfacturen. Acquisitiefraude is  de meest voorkomende vorm hiervan. In het algemeen zijn spookfacturen facturen of offertes die worden ontvangen voor niet geleverde diensten of goederen. Deze facturen of offertes lijken op facturen die worden verwacht.

Bij acquisitiefraude gaat het vaak om kleinere bedragen voor een nota die u, en bijna iedere andere ondernemer, wel verwacht. Denk hierbij aan vermeldingen in lokale kranten of in een bedrijvengids.

Voorkomen

Hoe voorkomt u dat u slachtoffer wordt van deze wanpraktijken?

–          Als u benaderd wordt om advertenties te plaatsen let op de onder andere de uitgever, de oplage en het verspreidingsgebied.

–          Vraag om een schriftelijke bevestiging van de oplage en om een voorbeeldexemplaar.

–          Houdt alle correspondentie en bewijzen goed bij, het beste in een overzichtelijke administratie.

–          (Intern) geen facturen tekenen zonder opdrachtbevestiging.

–          In geval van een spooknota, factuur waar helemaal geen diensten of goederen tegenover staan, niet betalen en niet ondertekenen, ook niet na aanmaningen. Ga ook niet bellen naar informatienummers.

Al betaald of getekend

Mocht u al iets betaald of getekend hebben ontbind dan schriftelijk zo snel mogelijk de overeenkomst en stop met betalen. Als u in dit geval aanmaningen krijgt is het advies om niet te betalen.

Al betaalde bedragen terugvorderen

Over het algemeen is het heel lastig om al betaalde bedragen terug te vorderen. Als het gaat om relatief kleine bedragen kan het, ook uit economisch oogpunt, verstandig zijn om de kosten te nemen. Als het om grote bedragen gaat, wat vaak niet het geval is, kan het wel verstandig zijn om het bedrag terug proberen te vorderen. In dat geval raadpleeg uw juridisch adviseur. Nogmaals wil ik u erop wijzen dat het bijna in geen enkel geval verstandig is om achter uw geld aan te gaan, dat is meestal al lang ‘weg’.

En nu

Wat nooit kwaad kan is om uw vervelende ervaring te melden bij het Steunpunt Acquisitiefraude (www.fraudemeldpunt.nl). U vindt hier veel vergelijkingsmateriaal en nog meer tips.

Door: J.P. Voorn