Europa maakt nog meer regels ter bescherming van consumenten bij hun online inkopen vanaf 1 juni 2014.

De belangrijkste regel is een uitbreiding van het herroepingsrecht. Nu heeft de consument de mogelijkheid om binnen 7 dagen kosteloos van een online aankoop af te zien. Vanaf 1 juni wordt deze bedenktijd verlengd naar 14 dagen. Daarbij heeft de webwinkel ook de verplichting een officieel modelformulier aan te bieden waarop aanspraak op dit herroepingsrecht gemakkelijker wordt voor de consument.

Er zijn uitzonderingen op de regel. Bij faillissementsveilingen en openbare veilingen kan je bijvoorbeeld geen beroep doen op je herroepingsrecht. Het is ook niet mogelijk je aankoop te annuleren in geval van bederfelijke waar en maatwerk, omdat het onmogelijk is voor de verkoper om dit na retournering weer op de markt te zetten. Hetzelfde geldt voor seksartikelen, ondergoed en cosmetica.

Tot slot heeft Europa ook andere regels gesteld ter bescherming van het online winkelpubliek. Vinkjes mogen bijvoorbeeld niet meer vooraf ingevuld zijn, er moet een duidelijk overzicht zijn van de kosten en er moet een bestelknop zijn die duidelijk maakt dat de bestelling ook een verplichting tot betaling inhoudt.

De regels zijn van toepassing op consumentenkoop en gelden enkel als de koper particulier is en de verkoper een bedrijf.