In deze tijd is het heel normaal voor BV’s om zzp’ers in te huren als er een extra hand nodig is in de onderneming. U zit niet aan de zzp’er vast en zo kan er wel extra werk verzet worden. Maar is het wel zo makkelijk als het lijkt?

Het grootste risico is dat de arbeidsrelatie aangezien wordt als dienstbetrekking. Dan wordt de zzp’er aangezien als uw werknemer in plaats van een ingehuurde zelfstandige. Dit heeft voor uw BV als gevolg dat er wel verplicht loonheffing ingehouden moet worden. Om te bepalen of er sprake is van een dienstbetrekking zijn er een aantal vragen die beantwoord moeten worden. Als uw BV een zzp’er ingehuurd heeft, moeten deze vragen met ‘nee’ beantwoord worden.

–          Is de opdrachtnemer verplicht de arbeid persoonlijk te verrichten?

–          Bent u als opdrachtgever verplicht tot betaling van loon, bij bijvoorbeeld ziekte?

–          Staat de opdrachtnemer in een gezagsverhouding tot u als opdrachtgever?

Vraag 3 is in de meeste gevallen moeilijk te beantwoorden, want als u iemand inhuurt, verwacht u wel van diegene dat zij de taken uitvoeren die u aandraagt, waardoor er toch snel sprake zou kunnen zijn van een dienstbetrekking. Een werknemer krijgt natuurlijk ook opdrachten van zijn werkgever, maar een ingehuurde zelfstandige ook.

Hoe zorgt u ervoor dat de zzp ’er niet als uw werknemer gezien wordt?
Om er zeker van te zijn dat u geen loonheffing hoeft te betalen moet u beschikken over een geldige Verklaring arbeidsrelatie, oftewel een VAR, van de opdrachtnemer. Er zijn verschillende VAR types, zoals een VAR-loon en een VAR-ruo (resultaat uit overige werkzaamheden), maar deze twee types bieden u nog steeds geen zekerheid. U zult nog steeds moeten controleren of er geen dienstbetrekking ontstaat. Er zijn twee andere type VAR die wel de zekerheid bieden dat u geen loonheffing hoeft in te houden, namelijk de VAR-wuo (winst uit onderneming) en de VAR-dga (directeur grootaandeelhouder). Deze twee varianten bieden u zelfs zekerheid als er achteraf blijkt dat er wel sprake was van een dienstbetrekking, als u aan de onderstaande voorwaarden voldoet.

1.       De omschrijving van het werk in de VAR komt overeen met het werk dat is uitgevoerd.

2.       Het werk is binnen de geldigheidsduur van de VAR uitgevoerd.

3.       U heeft de identiteit van de opdrachtnemer vastgesteld.

4.       U bewaart een kopie van de VAR en van een geldig identiteitsbewijs van de opdrachtnemer in uw administratie.

Een VAR is een kalenderjaar geldig, aan het begin van het nieuwe jaar moet u er dus wel voor zorgen dat u een kopie van de VAR van uw huidige opdrachtnemers in uw administratie heeft.

Door: Merel Nieuwenhuijzen