Als er in een bedrijf de situatie voorkomt dat de werkgever per direct, op staande voet dus, een werknemer wil ontslaan moeten er aan enkele voorwaarden zijn voldaan. Ten eerste moet er sprake zijn van een dringende reden tot ontslag op staande voet. Ten tweede moet het ontslag op staande voet onverwijld en met de reden worden medegedeeld. En ten derde moet er met de persoonlijke omstandigheden van de werknemer rekening worden gehouden.

 

1.Dringende reden

Wil het ontslag op staande voet terecht zijn gegeven moet het gegrond zijn op een dringende reden. Het moet dan gaan om ernstige verwijtbare gedragingen, zoals diefstal e.d.

Zoals u kunt begrijpen zijn de woorden ‘ernstige verwijtbare’ zeer subjectief. Zo kan zomaar de volgende situatie zich voordoen. Een werknemer meldt zich ziek. Vervolgens, door de observaties van de werkgever, blijkt dat die werknemer zelfstandig diezelfde werkzaamheden ergens anders staat te verrichten. Daarna ontslaat de werkgever, na overleg met het UWV, de werknemer op staande voet met als reden dat de werknemer zich onterecht ziek heeft gemeld en op die manier dubbele inkomsten geniet. De werknemer vecht dit aan bij de rechter. De rechter oordeelde in het voordeel van de werknemer, omdat niet door een arbo-arts is vastgesteld dat de werknemer niet ziek was. Men kan dus wel stellen dat uit deze uitspraak blijkt dat, naast dat er sprake moet zijn van een dringende reden, de dringende reden ook als een paal boven water moet staan.

 

2.Onverwijld en met reden medegedeeld

Het ontslag moet onverwijld medegedeeld worden. Wat de tijdsduur met ‘onverwijld’ is, is per situatie verschillend. Er kan niet gezegd worden dat het ontslag op staande voet bijvoorbeeld binnen 24 uur medegedeeld moet worden. Het gaat erom dat de werkgever niet gaat wachten en de werknemer een paar dagen later ontslaat. Wel mag de werkgever bijvoorbeeld een gedraging onderzoeken of om advies vragen.

Bij het onverwijld mededelen van het ontslag op staande voet moet ook de dringende reden aan de werknemer worden medegedeeld. Dit om de werknemer een goede inschatting te kunnen laten maken of het ontslag op staande voet terecht is gegeven.

 

3.Persoonlijke omstandigheden

Tot slot blijkt uit de rechtspraak dat, ondanks dat aan bovenstaande criteria zijn voldaan, ontslag op staande voet mogelijk geen stand houdt. Dit is het geval als onterecht niet met de persoonlijke omstandigheden van de werknemer rekening is gehouden. De gevolgen van het ontslag op staande voet mag de werknemer niet onevenredig hard treffen. Denk hierbij aan bijvoorbeeld de leeftijd van een oude werknemer.