Zeer recent is de Wet Werk en Zekerheid door de Eerste Kamer goedgekeurd. Minister Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid geeft aan dat deze veranderingen voor mensen met tijdelijke contracten meer recht op behoorlijke arbeidsvoorwaarden tot gevolg hebben. Bovendien worden de ontslagvergoedingen eerlijker verdeeld.

Flex

Wat voor werknemers een positieve verandering is, is dat werknemers vanaf 1 juli 2015 niet na drie jaar maar na twee jaar recht hebben op een vast contract. Dit is om te voorkomen dat werknemers te lang opgezadeld worden met tijdelijke contracten om dan na die drie jaar alsnog te horen te krijgen dat ze niet kunnen blijven, ook de draaideurconstructie genoemd.

Daarnaast zal het gebruik van nul-urencontracten worden beperkt en zullen payrollwerknemers een betere ontslagbescherming krijgen.

Ontslag

Werkgevers hebben momenteel in beginsel twee keuzes als ze een werknemer willen ontslaan, ze kunnen een verzoek tot ontslag indienen bij het UWV of ze kunnen dat doen bij de kantonrechter. Vanaf 1 juli 2015 heeft de wetgever gezorgd dat er één vaste ontslagroute. Ontslag om bedrijfseconomische redenen of vanwege langdurige arbeidsongeschiktheid gaat altijd via het UWV, terwijl ontslag om andere redenen via de kantonrechter moet gaan. Dit is in het belang van de rechtszekerheid, gelijke gevallen zullen nu sneller gelijk behandeld worden, en procedures zullen minder tijd in beslag nemen en geld kosten.

Transitievergoeding

Bij ontslag hoopt men op iets van een ontslagvergoeding of enige andere vorm van compensatie, maar vaak is dit niet het geval. Echter zal vanaf 1 juli 2015 veranderen als een werknemer twee jaar in dienst is geweest. Werknemers hebben dan namelijk na twee jaar dienstverband recht op vergoeding voor scholing of om over te stappen van de ene naar de andere baan/beroep. De vergoeding zal maximaal € 75.000,- zijn en voor mensen die meer dan dat verdienen zal het maximaal een jaarsalaris zijn.

Overigens dient opgemerkt te worden dat kleine bedrijven een andere overgangstermijn kennen. Zij mogen tot 2020 een lagere ontslagvergoeding betalen als zij (financieel) genoodzaakt zijn om persoon te ontslaan.

WW

Wat de WW betreft zal de maximale duur daarvan worden verminderd van 38 naar 24 maanden. Dit zal tussen 2016 en 2019 in gelijkmatige stappen gaan gebeuren. In cao’s kunnen echter ook afpsraken worden gemaakt waarin ontslagen werknemers langer dan 24 maanden recht hebben op een WW.

Om werknemers die hun baan zijn verloren zo snel mogelijk aan het werk te krijgen is er ook bepaald dat mensen die langer dan een half jaar in de WW zitten ieder beschikbaar werk dat ze aangeboden krijgen moeten accepteren. Als het loon van dat werk minder zou zijn dan de WW-uitkering zal dit verschil door de WW worden aangevuld. Hierdoor loont het altijd om te werken in plaats van in de WW te zitten.