U wilt producten aanbieden via een webshop. De website is inmiddels in elkaar gezet en nu resteert het juridische gedeelte. Het is voor een webwinkelier verstandig om bepaalde juridische zaken vooraf op te nemen in de Algemene Voorwaarden. Voor webshops gelden namelijk specifieke regels. In dit artikel bespreek ik een aantal juridische risico’s voor webwinkeliers.

U kunt als webwinkelier er voor kiezen om Algemene Voorwaarden van een andere webshop te kopiëren. Dit brengt het risico met zich mee dat uw producten niet overeenkomen met de producten of diensten die door de andere webshop worden aangeboden. Voor op maat gemaakte producten of een hotelboeking gelden andere regels dan voor een standaardproduct. U kunt van bepaalde voorwaarden wettelijk wel of juist niet afwijken. Zo kunt u uw service verruimen ofwel beperken.

Een tweede risico is dat de koper niet op de hoogte is van de Algemene Voorwaarden. De voorwaarden moeten op de juiste wijze worden ter hand gesteld. Er bestaat bijvoorbeeld een misverstand dat Algemene Voorwaarden moeten worden gedeponeerd bij de KvK. Dit is niet vereist, de webwinkelier kan hier gebruik van maken om in geval van een geschil een sterkere bewijspositie te verkrijgen. De koper moet de Algemene Voorwaarden wel kunnen downloaden. Verder dienen de Algemene Voorwaarden tijdens het bestelproces zichtbaar te zijn. Dit hoeft niet in de vorm van een vakje dat aangevinkt moet worden.

Een ander risico is het gebruik maken van onvolledige Algemene Voorwaarden. Dit kan de ongeldigheid van de Algemene Voorwaarden met zich meebrengen. Bepaalde gegevens zoals het KvK-nummer moet in de Algemene Voorwaarden worden vermeld. Verder dient u er op te letten dat uw Algemene Voorwaarden niet onredelijk bezwarend zijn.

Een laatste risico is dat u te veel gaat bieden dan nodig is. Het is bijvoorbeeld onverstandig om een korte levertermijn te hanteren als u de producten niet op voorraad heeft. Kunt u de verstrekte garantie wel nakomen?

Wij raden u aan om onnodige risico’s te vermijden en te kiezen voor op maat gemaakte Algemene Voorwaarden. Bij Legal Account kunnen wij uw Algemene Voorwaarden binnen het kader van de wet naar uw voorkeuren samenstellen. Ook is het voor startende ondernemers mogelijk om een startpakket aan te schaffen bestaande uit: -Algemene Voorwaarden
-Modelovereenkomst
-Disclaimer
-Privacyverklaring