Er ontstaan veel arbeidsconflicten naar aanleiding van ziekte van de werknemer. Vaak maakt de werkgever een afspraak voor de werknemer bij de bedrijfsarts of arbodienst. De werknemer heeft weinig in te brengen, aangezien er tegenwoordig nog geen afdwingbaar recht voor hem is in dit geval. Dit gaat echter binnenkort veranderen. In de nieuwe situatie zal de werknemer beter beschermd worden.
Allereerst krijgt de werknemer het wettelijk recht om zelf de bedrijfsarts te spreken. Op dit moment heeft ongeveer 25% van de werknemers slechts vrije toegang tot de bedrijfsarts.
Daarnaast kan de werknemer voortaan een second opinion bij een onafhankelijke bedrijfsarts vragen wanneer er twijfel bestaat over het gegeven oordeel van de bedrijfsarts. Het is overigens tegenwoordig al mogelijk een second opinion te vragen van het UWV, maar dit wordt nu wettelijke vastgelegd. Deze second opinion kan over alle aspecten gaan die betrekking hebben op de ziekte. Er kan hier gedacht worden aan de werkzaamheden, zijn deze bijvoorbeeld passend voor de werknemer. Ook kan het gaan over de werkgever, spant deze zich bijvoorbeeld genoeg in om de werknemer weer aan het werk te helpen.
Tevens wordt het voor werkgevers verplicht om een contract af te sluiten met de bedrijfsarts of arbodienst. Hierin moet onder andere een klachtenregeling worden opgenomen. Dit is een plicht voor de bedrijfsarts of arbodienst om een onafhankelijke klachtenregeling op te stellen voor zowel werknemers als werkgevers. Verder is het verplicht om de wettelijke diensten die de werkgever af wil nemen in dit contract op te nemen. Hierbij moet onder andere gedacht worden aan de begeleiding bij ziekte.
Waarschijnlijk worden deze maatregelen zo snel mogelijk wettelijk vastgelegd. Met deze maatregelen wil het kabinet werkgevers en werknemers verzekeren van een goed functionerende gezondheidszorg binnen bedrijven en richt zich dus op het behoud, herstel en verbetering van deze gezondheidszorg.
Door: E. Visser