Bent u directeur, werknemer of op andere manier verbonden met een onderneming en gooit u weleens een minder genuanceerde tweet online? Dit zou tot onrechtmatig handelen en schade kunnen leiden.

In een recent arrest was de volgende interessant situatie aan de orde. Twee indirecte bestuurders van het bedrijf Probeleggen, welke beleggers adviseert, zijn actief op twitter. Beide bestuurders hebben een tweet gepost welke oplichting door het beleggingsfonds Mountainsfield Capital Fund suggereert. Deze laatste sprak Probeleggen aan en vorderde dat de tweets offline gehaald diende te worden en eiste schadevergoeding. De tweets werden verwijderd, alleen de schadevergoeding werd niet erkend en voldaan. Dit leidde tot een zaak bij de rechter.

De zaak liep voor Mountainsfield Fund in het water bij de vraag of de tweets aan het bedrijf Probeleggen toegerekend kunnen worden. Er werd namelijk geoordeeld dat de indirecte bestuurders deze tweets hadden geplaatst op persoonlijke titel. Derhalve werd er niet toegekomen aan de vraag of de tweets onrechtmatig waren.

Voor de vraag wanneer een bedrijf aansprakelijk is voor een tweet of andere uitlating op social media van een directeur, werknemer of freelancer is er niet. Zoals altijd is het afhankelijk van de omstandigheden van het geval. Denk daarbij bijvoorbeeld aan de presentatie van het twitteraccount, de hashtags die worden gebruikt en de rol van de persoon in het bedrijf.

Het hele arrest vindt u hier.

Door: J.P. Voorn