Op 25 mei 2018 is de AVG in werking getreden. Dat vonden we best een ding met z’n allen. Vorig jaar nog zaten we allemaal met vele vraagtekens boven ons hoofd. Is dit nu anders? Wij durven zelf te zeggen dat er nog steeds vragen zijn wat ons betreft. De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) weet dit ook. Want wat is er nu kort samengevat allemaal gebeurd in een jaar?

De AP is het afgelopen jaar enorm gegroeid (tot 167 medewerkers, dus nog steeds redelijk klein). Zij hebben zich ook vooral bezig gehouden met zichzelf het afgelopen jaar, blijkens hun jaarverslag. Wel hebben ze opinies en boetebeleidsregels geschreven. Deze laatste zijn overigens aan te raden om na te leven. Uiteraard heeft de AP ook vragen gesteld richting de markt. Echter, vooral kleinschalig naar het op orde hebben van overeenkomsten en registers. De AP wilde vooral voorlichting geven. Een paar acties richting de politie en het UWV zijn er wel geweest en ook in de rechtspraak is er een kleine toename te zien in zaken. In Nederland zijn er echter geen grote schadevergoedingsacties geweest. In de EU hebben we er wel een paar voorbij zien komen. Zoals 2 ton voor een Portugees ziekenhuis en 50 miljoen voor Google in Frankrijk.

De vraag is nu wel of het stilte voor de storm is of dat de soep inderdaad te heet is opgediend vorig jaar. Wat wij verwachten? Een beetje van beide. We hebben de media die hard heeft geschreeuwd, maar het privacyrecht is ook zich aan het ontwikkelen. De handhaving zal naar verwachting wel gaan groeien in de toekomst.

Na een lezing, wilden wij dit ook graag even met u delen. Hebt u vragen of opmerkingen? Mailt u ons dan naar: info@legalaccount.nl

LeesTip: Boek Maurits Martijn: Je hebt wel iets te verbergen

Door: Mr. M.F. van der Wal-Baltzer