De komst van Rutte III, het aankomende kabinet van VVD, CDA, D66 en de ChristenUnie, zal van invloed zijn op de portemonnee van de ondernemer. Dit komt onder andere doordat duurzaamheid een hoge prioriteit had bij de kabinetsformatie. De gedachte achter het nieuwe duurzaamheidsbeleid is dat de vervuiler moet betalen. Uit een onderzoek van ING Economisch Bureau blijkt bovendien dat het MKB-Nederland al goed op weg is: drie op de vier MKB-concerns onderneemt linksom of rechtsom duurzaam.
Het ING Economisch Bureau heeft onderzoek gedaan bij 700 mkb-ondernemingen in Nederland. Driekwart van de mkb-ondernemingen is op hun eigen manier duurzaam bezig. Meer dan de helft van de onderzochte ondernemingen doet aan energiebesparing. Voorbeelden hiervan zijn het uitzetten van elektrische apparaten (computers, printers, faxen, etc.) bij geen gebruik en het uitschakelen van alle belichting na sluitingstijd. Een derde van de onderzochte ondernemingen doet aan afvalreductie en recycling. CO2-reductie en natuurbehoud zijn de minst populaire redenen binnen de duurzaamheidscategorieën. Volgens ING zijn dit zaken waar voornamelijk innovatieve bedrijven zich mee bezig houden. De redenen die het meeste worden gegeven die bedrijven hebben tot duurzaamheid zijn kostenreductie en het tegengaan van verspilling.
De drijfveren tot duurzaamheden in combinatie met de manieren waarop duurzaamheid wordt gerealiseerd sluit ook bij elkaar aan. Het besparen van energie en het verminderen van afval leidt op de korte termijn voor minder kosten. Heel tegenstrijdig met hetgeen zojuist aangegeven is één van de belangrijkere redenen waarom duurzaamheid geen prioriteit zou hebben, dat is namelijk dat het niet rendabel zou zijn. Dat is natuurlijk op zijn zwakst uitgedrukt eigenaardig te noemen nu kostenreductie juist een drijfveer voor duurzaamheid blijkt te zijn.
Ondanks dat veel mkb-ondernemingen wat duurzaamheid betreft al de goede richting in gaan, laat de benodigde massale duurzaamheid of efficiëntere duurzaamheid op zich wachten. Door mkb-ondernemingen wordt aangegeven dat een dergelijke prikkel die daarvoor nodig is vanuit de overheid dient te komen. Voor de overheid is ook een rol weggelegd voor het informeren van mkb’ers over de mogelijke manieren en positieve gevolgen, ook voor de mkb’ers zelf, van duurzaam handelen. Uit het onderzoek blijkt namelijk ook dat veel mkb’ers simpelweg niet bekend zijn met de verschillende manieren van duurzaam ondernemen.
Hoe het nieuwe kabinet de duurzaamheid die het nastreeft concreet gaat realiseren is nog niet helemaal duidelijk. Wel is duidelijk dat vanwege het onzekere karakter van lange termijn investeringen met betrekking tot duurzaamheid gestimuleerd dienen te worden vanuit de overheid.
Door: J.P. Voorn