Sinds oktober 2012 is er redelijk wat veranderd met betrekking tot BV’s. Een van de grotere veranderingen heeft betrekking op dividenduitkeringen.
Voorheen. Vroeger was het zo dat een dividenduitkering aan aandeelhouders kon plaatsvinden als de aandeelhoudersvergadering daartoe besloot. De directie kon dat niet blokkeren, zij kon daar slechts advies over uitbrengen.
Nu. Nu is het zo dat dividenduitkeringen aan aandeelhouders slechts plaats kunnen vinden als de aandeelhoudersvergadering daartoe besluit, tot zover niets nieuws, maar voor er daadwerkelijk overgegaan kan worden tot het uitkeren van dividend dient dat besluit voorgelegd te worden aan de directie. Als dit niet wordt gedaan kunnen de aandeelhouders op een gegeven moment gehouden zijn de uitkering terug te storten.
De directie moet beoordelen of door de dividenduitkering de BV in problemen kan komen doordat zij niet meer aan haar financiële verplichtingen kan voldoen, de zogenaamde uitkeringstoets.
Denk hierbij aan het bewust uitkeren van dividend, terwijl men bewust is van een grote belastingverplichting die in het verschiet liggen. Of aan het feit dat schuldeisers grote bedragen van de BV tegoed hebben en de BV daar nu niet en in de nabije toekomst ook niet aan kan voldoen.
Als de directie geen goed oordeel velt, de dividenduitkering wordt verleend waardoor de BV in de problemen, is de directie privé aansprakelijk.
Problemen voorkomen. Om privé-aansprakelijkheid te voorkomen is het van belang om bij dividenduitkering altijd twee besluiten zwart op wit te hebben.
Ten eerste het besluit van de aandeelhoudersvergadering tot een dividenduitkering.
En ten tweede het besluit van de directie waarin goedkeuring tot uitkering wordt verleend en waarin door de directie ook wordt gezegd dat voldaan is aan de uitkeringstoets.
Als er sprake is van een DGA die enig aandeelhouder en enig directeur is, wat regelmatig voor komt, geldt dit ook.
Mocht u als directie niet goed weten of er nou wel of niet aan de uitkeringstoets is voldaan is het verstandig om contact op te nemen met uw jurist.