Verklaring van geen bezwaar niet meer nodig bij oprichting B.V.

Wellicht is het u bekend dat er voor de oprichting of statutenwijziging van een B.V. een verklaring van geen bezwaar nodig is, deze moet men krijgen van de minister van Veiligheid en Justitie.

De verklaring van geen bezwaar is een preventieve toets bij de oprichting van een rechtspersoon door het ministerie van Veiligheid en Justitie. Het ministerie onderzoekt dan bijvoorbeeld of de oprichter(s) van de B.V. niet betrokken zijn geweest bij strafzaken of faillissementen e.d. .  Bij de aanvraag van een verklaring van geen bezwaar moet een notaris betrokken zijn. Aangezien er vele vragenlijsten ingevuld moeten worden en er een aantal weken gewacht moet worden op de verklaring van geen bezwaar moge het duidelijk zijn dat dit aardig wat werk en tijd vergt.

Nu is gebleken dat deze manier van toetsen in de praktijk niet effectief is. Per 1 juli 2011 zal de verklaring van geen bezwaar bij de oprichting van een B.V. dan ook niet meer nodig zijn.   Dit zal een grote lastenvermindering zijn voor de oprichters aangezien ingewikkelde vragenlijsten niet meer ingevuld hoeven te worden. Ook zal het veel tijdsbesparing opleveren omdat er niet meer twee weken hoeft te worden gewacht met de oprichting van de B.V. of N.V. omdat de afgifte van de verklaring van geen bezwaar door het ministerie van Justitie eerst afgegeven zou moeten worden.
De preventieve toets zal wel een vervanger krijgen. Het preventieve toezicht zal plaats gaan maken voor een nieuw systeem van doorlopende controle van rechtspersonen om misbruik van rechtspersonen te voorkomen en te bestrijden. Bij de controle zal zoveel mogelijk gebruik worden gemaakt van de elektronische informatie die al bij de overheid bekend is, denkt u hierbij aan de Gemeentelijke Basis Administratie, het handelsregister, het politieregister of de belastingdienst. Ook zal het nieuwe systeem worden uitgebreid van N.V.’s en B.V.’s naar bijvoorbeeld verenigingen, stichtingen en verschillende Europese vennootschappen waarvan uit de statuten blijkt dat zij in Nederland gevestigd zijn.

Indien u een onderneming heeft in de vorm van een eenmanszaak, maatschap, vennootschap onder firma of commanditaire vennootschap geldt dit artikel niet voor u, omdat deze ondernemingen geen rechtspersoonlijkheid bevatten.

Heeft u naar aanleiding van bovenstaande vragen dan helpen wij u graag!